Fotograf Rosita Dahlberg

Rink tillgänglig avelssäsong 2019

Rink är tillgänglig för avel via semin (AI och TAI) via Gocksta stuteri utanför Västerås. Semin kan transporteras från Gocksta till den seminstation ni har valt för ert sto.

https://www.gockstastuteri.com/rink-van-hestegaarden/


Rink har en imponerande stamtavla! 

Rinks far, FABE 348 kom från en stark linje av prestations-frieser, vilka har specifika styrkor som starka gångarter och en kraftfull trav. Hans far Melle fick titeln Champion Hingst 1993. Fabe själv blev reservmästare på hingstinspektionen år 2000. Fabe nedärvde ofta även ett fantastiskt temperament till sina avkommor, vilket är signifikant även hos Rink


Rinks mor är det vackra modelstoet TRIAN VAN AMELAND. (Att få fram ett modelsto är i princip lika svårt som att få en godkänd hingst i Holland.) Så Rink bär på en mycket intressant stam även på moderslinjen. Se Rinks fullständiga stamtavla nedan.


Rink har en klart intressant blodlinje genom Fabe ( Age linjen) och Reyert som inte använts så mkt i aveln. Detta gör att släktskapet kan hållas lågt och passar till många ston


Rink är tillgänglig för renrasiga frieserston samt andra lämpliga ston. 

För korsningar finns även andra registreringsmöjligheter till exempel följande;

Barockpinto (pinto, varmblodig skäck), se www.barockpintostudbook.com

Arabofrieser, se www.eafs.be

Warlander (P.R.E.-, Lusitano) se www.warlander.org


Rink är testad för "Dwarfism" (Dvärgväxt) och "Hydrocephaloid" (Vattenskalle) (två förekommande avvikelser hos frieserrasen) och testresultaten visar att Rink är "No carrier"! Vi fick även veta att han bär på dominanta anlag av färgen svart (E/E) vilket innebär att han inte kan nedärva fuxfärgade/bruna frieserföl. (En frieser ska ju vara svart)


Rink har mycket god kvalitet på sin semin med hela 97% kvalitativa spermier!


Vi har även testat att frysa Rinks semin och den håller så pass god kvalitet så att den skulle vara möjlig att frysas för att även kunna erbjuda fryst sperma (FAI). Vidare tester kommer att göras för eventuell frysning under våren 2019.


Kostnad

2018 års kostnad för att använda Rink för avel;

3000 kr + moms i språngavgift, samt 5000 kr + moms vid 40 dagars konstaterad dräktighet. (Vid samma tidpunkt går det även att försäkra embryot)

Stoägare står för sina egna kostnader i samband med insemination samt övriga veterinärundersökningar.

Intresseanmälan görs genom att klicka här

Varmt välkomna med era bokningar! 

Rinks mor - "Trian van Ameland" model Pref.

Rinks far - "Fabe 348"